Sjekklisten fra  kjøleskapsdøra

( Masken jeg gjemmer meg bak er en "pestmaske fra Svartedauen" laget av Titta Breivega. Bildet er tatt av Dag Alveng.)

Fra "UNGKARSBOKA" gitt ut på Samlaget i 1987, Kapittel 10 "Summen av det gode ungkarsliv" 
Erling Okkenhaugs © råd til alenemannen.

Kjære medungkar. Du er ikke lenger en sjelden alenefugl i samfunnet som prioriterer kjernefamilien. Mange lever som oss for tiden og vi har behov for forståelse og oppmerksomhet. Og det er mer i ungkarslivet enn nye kvinner og gamle sokker...

Mine råd burde være gode å ta med seg for deg som skal overleve spennet mellom gledesfylte solsider og svette skyggepartier i ungkarslivet. Særlig du som har blitt kastet ut i alenelivet for første gang burde lese momentene med åpent sinn. Her ligger 20 års overlevelse. Men ikke la deg lure til å tro at det er så enkelt som det er skrevet. Hadde jeg vært så konsekvent som mine anbefalinger hadde livet vært mye lettere for meg også. Men det er nå engang slik at man ser situasjoner bedre i den store sammenhengen enn når man pirker rusk ut av egen navle. Ungkarslivet er heldigvis akkurat like fullt av gleder og skuffelser som alle andre liv.

Lekre damer er bra. Er du uten kjæreste kan du like gjerne fantasere om Samantha Fox. Det er lov å drømme om divaer og "ryper". Vær stolt over å være mann. Ikke skam deg men nyt at du tiltrekkes av en deilig kropp. Men overdriv ikke betydningen. Fantasien om den fullkomne kvinne fra midtsidene i Playboy er alltid pirrende, men la det være en spenning på det nivået. Når tankene dine er tilbake fra reisen til glamourverdenen er det gudskjelov flere faktorer enn struttende pupper som gjør jentene deilige.

Kos deg med underlivet. Bevar underlivet fullt av forventninger selv om du er uten seksualpartnere i perioder. Tilfeldig sex er bare en avansert form for onani. Spar heller på kreftene til den jenta du blir glad i. Følelsesløse knull er tull. Ikke prøv å leke sex-atlet for du trenger ikke prestere for å glede. Og om du skrumper i angst, skal du se den retter seg igjen. Ikke la frykten for aids og andre fæle ting isolere deg. Vær kresen med valg av partnere og ta fornuftige forholdsregler. Kondomer kan være både gøy og sexy.

Forvirrede kvinner og hjelpeløse menn. Pass deg for kvinner som bygger psykologiske trillere og som stadig skal analysere og kritisere følelseslivet ditt. Det kan være uttrykk for deres egne uferdigheter. Jentene er normalt mer opptatt av å dyrke sitt indre. Bestem deg for hva du mener om dette selv, og delta ikke i alle frustrasjoner. Ofte ønsker hun bare å bli holdt godt og varmt rundt. Forvirrede jenter kan være spennende men du kan lett ende opp som forvirret selv. Vær sikker på hvor du vil la grensen gå. Husk at mange jenter kjører et særlig følelsesmessig uvær før de får mensen. Snakk ut når det er behov for det, bare da. La henne ikke fange deg i nettet hun spinner av alle de problemene bare hun kan se, men som hun sier du er skyld i.

En sunn sjel i et rundt legeme. Ikke slit deg ut med å være ung. Kvinner liker modne menn med litt erfaring. Du har etterhvert lært mye i livet som kvinner vil lære av deg. Menn overdriver ofte for å gjøre seg attraktive. Velg like gjerne et solstudio som et helsestudio. Du er mer attraktiv som brun og lubben enn trimma og bleik. Ikke dum deg ut med rosa joggedress. Du er så kjekk, så. Ikke stress med parykk eller stripete hår! Ikke bli en femi-kladd, vær mannfolk! Vær ung nok til å være både gammel og ung.

Vask deg fra forfallet. Rot ødelegger oversikten og gjør deg unødvendig depressiv. Hold kropp og omgivelser rene. Vokt deg for det makelige forfallet. Du skal ha rene klær, hår uten flass og du skal lukte godt. Dusj deg til friske morgenstunder. Skaff noen til å gjøre rent i hjemmet ditt til faste tider. For det skal være rent. Det finnes alltid ungdom som gjør dette for en rimelig pris. Du får fjernet mange hybelkaniner og sausflekker for 100 kroner. Stryke skjortene dine gjør de også....

Gamlekjæresters Sigrun-Bergsjerf eller.. Det er mulig noen kvinners morsinnstinkt blir tent av en ubehjelpelig herre i krøller. Men husk at klærne er dine nærmeste omgivelser og er viktige både for selvbildet ditt og andres oppfatning av deg. Vær barsk, modig og spesiell i klesvalget. Få hjelp av noen som kan det. Prøv deg frem og bruk hatt. Jeg har gode erfaringer med min Borsalino. Velg maskuline klær dersom du kan stå for det.

Tegn et kart over deg selv. Hold orden på livet ditt. De fleste av oss er dårlige psykologer på egne vegne. Fordi mange fasetter av livet får danse rundt i hodet på samme tid. Få tak i noen store ark og en tykk tusj. Legg arkene ut over stuegulvet. På første ark tegner du vilkårlig inn et landskap av alle momenter som påvirker livet ditt. Jobb, venner, kjærester, familie, fritid, økonomi, drømmer, problemer, osv. Nå har du allerede fått mye konkret ned på papiret og ser et usammenhengende bilde av livet ditt, men faktisk ryddigere enn du klarer å bearbeide i hodet. På neste ark rydder du i begrepene og plasserer momentene i hvert sitt hovedpunkt. Deretter setter du opp en prioriteringsliste der alle tiltak "over nummer 45" går ut. Konsentrer livet og finn din struktur. Tegn slike kart av og til.

Du skal planlegge tiden din. Noter hva du skal bruke fritiden til - hver dag. Bruk en 7.de sans. Alltid å ta initiativ er ungkarens største energitapping. Dersom du har tatt initiativ overfor noen venner ofte så forlang det samme tilbake. Prøv å finne rutiner i fritiden, gjerne med faste gjøremål på faste dager. Det er så deilig å slippe å ta valg og avgjørelser innimellom. Vokt deg for handlingslammelse. Bruk tider du har overskudd til å planlegge gode tiltak for tunge stunder. Gjør avtaler når du har godt humør. Å komme seg over dørstokken kan være som en reise rundt jorden.

Få ikke panikk når depresjonen kommer. Den skal komme. Ta den imot med åpne, gjerne skjelvende armer. Legg deg i sofaen og la det stå til. Steng alle krav til deg selv, det er ikke nå du skal løse de store oppgavene likevel. Nedturer er også endel av livet. Du kjenner at du er et helt menneske. Mange ungkarer tror at absolutt hele livet skal være gøy. Men sånn er det jo ikke, bare litt vanskeligere å være deppa når du er alene. Det har aldri vært galt å ha følelser, det er å leve dem ut som har konsekvenser. Fortell venner om hvordan du har det av og til. Det bare vekker tillit at du også innvier dem i baksiden av tilværelsen din. Pass på at du ikke blir så selvmedlidende at alt stopper opp for deg.

Rydd vekk ting som hoper seg opp. De stenger for ny utvikling. Du skal holde ryddedagen hellig og kaste. Ikke gå å samle på restene av livets måltider. Gamle aviser og hermetikkbokser har en tendens til å formere seg. Gjør oppvasken før det bli rasfare. Sorter de gode tingene fra de dårlige. Ta deg en ryddedag. Du blir lettere og renere. Hvert kast frigjør plass til noe annet. Jo mer du kaster, jo friere blir du.

Hold orden på økonomien. Ungkarer har en stygg tendens til å handle alt på impuls. Skaff deg noe så enkelt som en ringperm med to skilleark: ut og inn. Sett opp et budsjett. Skaff deg interesser som ikke koster så mye. Smør matpakker for en uke av gangen og legg i fryseren, så sparer du dyre lunsjer.

Ha noen gode venninner du ikke er kjæreste med. Kvinner er ofte gode lyttere, dessuten skjønner de endel som du misforstår. Og de kan kanskje hjelpe deg med en og annen praktisk ting. Du ligger ikke med en slik venninne. Da er den logiske kontakten borte.

Stell pent med mor og far. Du trenger mors kjøttkaker og kjærlighet. Begge deler er viktig ernæring for en ungkar. Og mor og far trenger også deg. Ring dem av og til. La mor stoppe strømpene dine, hun er glad for oppgaven. Ta med far på byen en kveld. Husk at du også kan skjemme bort foreldrene dine, så hold nødvendig avstand.

Dyrk noen få gode venner. Hold deg til dine gamle venner og bruk dem. Stadig nye bekjentskaper har en tendens til å bli overflatiske. En ungkar er hjelpeløs uten gode venner. Ring dem når du er glad men også når du er lei deg. Å gråte på en skulder er bra for sjela. Gjør ting sammen med vennene. I dag er mange enslige, så det er lett å finne noen i samme situasjon som deg selv. Bare å sitte sammen å dyrke problemer skaper dårlig vekst, så dere må komme dere ut. Ta med deg noen i selskap. Når du kommer alene blir det ofte oppfattet som en trussel. Be vennene dine ikke mase om når du skal finne deg en partner...

Start klubb med de gamle gutta. Det må du gjøre minst en gang i måneden til en fast dag og tid. Dere bytter på å være verter. La denne avtalen være hellig. Gjør gutteting og dyrk mannfolk-kultur. ( Det setter de gifte gutta pris på ). Spill fotball og diskuter jobb. Prøv forsiktig med små temaer for hver kveld, men ikke fortvil dersom samtalen havner i forgassere og gamle dager.

Ingen dame flytter inn før dere har satt opp kontrakt. Er nummeret på visittkortet hennes egentlig advokatens? Veien fra fløtesmil til sure geip kan være forskrekkelig kort, og regningen er dyr. En skikkelig real avtale kan hindre at du ribbes. En slik avtale betyr ikke at man ikke stoler på hverandre, den blir en sikkerhet som bevarer forholdet.

Gjør noe du virkelig har lyst til. " Har du lyst på en Jaguar så kjøp en." Bruk fritiden din og fei deg en tur på autobahn, hvis det gir deg kicket. For deg med mindre midler kan det også være stas å ta igjen litt av barndommen med å kjøpe en radiostyrt bil eller modellfly. Disse lekene fantes ikke da vi var 12 år, og er faktisk ganske gøyale. Eller reis for all del langt vekk, selv om du blir sjokkerende ensom. Dersom det virker skremmende får du ta en tur til Drøbak eller en annen nærliggende by først for treningens skyld. Å reise er den beste måten å møte nye mennesker og innfallsvinkler på.

Dyrk ditt ego og vit hvem du er. Den sterkeste kraften din er å kjenne egne mekanismer på godt og vondt. Det gir deg styrke til å møte tradisjonelle ungkarsproblemer. Det behøver nødvendigvis ikke bety en dybdepsykologisk dykkoperasjon, men kanskje at du er fortrolig med visse hovedtrekk i naturen din. Prøv å være ærlig. Du vil alltid få bøygen du har gått utenom som en hekkbølge over deg likevel. De ubehagelige overraskelsene blir også færre. Ta vare på din egne følelser. Dyrk ditt ego, med måte. Og husk at fantasien din er en utømmelig ressurs som du kan øse nye muligheter ut av.

LYKKE TIL!

Øyvind Thorsens morsomme beskrivelse av en ungkar fra "Ungkarsboka" ligger også på nettet.

Tilbake til biblioteket

erok@online.no

www.okkenhaug.com